Wet & Kwaliteit Kinderopvang

De kinderdagverblijven van Small moeten voldoen aan de basisvoorwaarden uit de Wet Kinderopvang. Deze is sinds 2005 van kracht en waarborgt de kwaliteit van kinderopvang in Nederland. Ook bepaalt de Wet Kinderopvang de regeling met betrekking tot tegemoetkoming van kosten in de kinderopvang. Naast belangrijke voorwaarden worden ook handhaving en sanctiebevoegdheden van de overheid in de Wet Kinderopvang geregeld. Lees hier meer over alle regels, voorwaarden en handhaving. Kinderdagverblijf Small doet het ook in dit opzicht heel goed. De GGD die ons namens de gemeente Den Haag inspecteert, oordeelt elk jaar weer uitstekend over alle aspecten van onze kinderopvang. De inspectierapporten staan op onze website.

Kwaliteit van kinderopvang

Kinderopvang moet bijdragen aan een goede ontwikkeling van het kind. Dit moet gebeuren in een veilige en gezonde omgeving. In de Wet Kinderopvang staan de kwaliteitseisen voor kinderopvangvoorzieningen en peuterspeelzalen.

Kwaliteitseisen kinderopvang

 • Groepsgrootte en het aantal kinderen per pedagogisch medewerker (hiervoor bestaat een online rekentool);
 • Opleiding en deskundigheid van het personeel;
 • Veiligheid en gezondheid van de kinderen;
 • Huisvesting en inrichting;
 • Pedagogisch beleid (visie op opvoeding en ontwikkeling);
 • Betrokkenheid en inspraak van de ouders;
 • Omgangstaal (in principe Nederlands);
 • Afhandeling klachten.
   

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de kinderopvang en de handhaving daarvan. De GGD houdt toezicht.

Landelijk Register Kinderopvang (LRK)

Alle kinderopvangcentra moeten geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang Als een kinderopvangcentrum niet geregistreerd is en dus geen vergunning heeft, kan de gemeente een boete opleggen.

Maatregelen kwaliteit kinderopvang

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) neemt maatregelen om de veiligheid en de kwaliteit in de kinderopvang te vergroten:

Continue screening
Sinds 1 maart 2013 worden medewerkers in de kinderopvang continu gecontroleerd op strafbare feiten.

Nieuwe VOG medewerkers
Vanaf 1 juli 2013 moeten medewerkers in de kinderopvang een nieuwe Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. Dit is om te voorkomen dat er mensen in kindercentra werken die na hun aanstelling strafbare feiten hebben gepleegd.

Wettelijke meldplicht
Vanaf 1 juli 2013 geldt er een wettelijke meldplicht voor professionals in de kinderopvang. Ze moeten mishandeling en misbruik melden bij hun werkgever of vertrouwenspersoon.

Centraal register
Vanaf 2016 is er een centraal register waarin iedereen is opgenomen die in de kinderopvang werkt. Dus ook stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers.

Contact

Kinderdagverblijf Small BV
Apeldoornselaan 294-304
2573 LX Den Haag

070 - 36 00 721
Sinterklaas

Sinterklaas

Geplaatst op: 2023-11-15

Sinterklaas thema, wij zijn er klaar voor.

Lees meer Meer nieuws
Voetbal lessen

Voetbal lessen

Geplaatst op: 2023-10-11

Voetbal is niet zomaar een sport, hier leer je ook normen en waarden. Je leert op elkaar wachten, je leert elkaar aanmoedigen en je leert om samen te delen. Vanaf nu hebben de kinderen wekelijks voetbal les

Lees meer Meer nieuws
 • Manager kinderdagverblijf Small

  Elma
 • Dank jullie wel !

  Mama van Noah en Rafael
Elma

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.